29 Tem 2012

Kıyamet: Hitler'in Yükselişi

Kıyamet: Hitler'in Yükselişi: Tehlike

Adolf Hitler 1924'te şöyle yazmıştı: "Irk kirliliğini reddeden bir devlet sonunda dünyanın hâkimi olacaktır" Hitler Almanya'yı ele geçirmeyi nasıl başardı? Vasat bir öğrenci ve başarısız bir sanatçı nasıl oldu da Almanya'nın diktatörü haline gelebildi? 1914-1918 yıllarında gerçekleşen 1. Dünya Savaşı onu fanatik bir ırkçıya dönüştürmüş ve Almanya'yı kurtarma düşüncesi onda adeta saplantı haline gelmişti. Ülke, henüz kapıdaki tehlikenin farkında değildi. Hitler, Alman siyasi aktörleri tarafından uçlarda olan bir çılgın olarak görünüyordu. Ancak bu durum 1929'da meydana gelen büyük ekonomik krizden sonra değişecekti.





Kıyamet: Hitler'in Yükselişi: Lider

1929 yılında meydana gelen büyük ekonomik kriz Almanya'yı da derinden etkilemiş, tüm ülkeyi büyük bir umutsuzluğa sürüklemişti. Naziler ve komünistler arasındaki kanlı sokak çatışmaları gün geçtikçe kızışıyordu. "Kızıl Tehlike" korkusu, milyonlarca Alman vatandaşının Hitler'e oy vermesine neden oldu. Demokrasi risk altındaydı ve onu koruyacak kimse kalmamıştı. Hitler'in 1933 yılında başbakan olmasıyla, Nazi rejiminin karanlık gölgesi Almanya'yı kaplamıştı. Hitler bir yandan barış mesajları verirken bir yandan da büyük savaş için hazırlık çalışmaları yapmaya başlamıştı bile...

BÖLÜMLER

Kıyamet: Hitler'in Yükselişi: Tehlike

Adolf Hitler'in çizgisi Alman siyaseti için fazla marjinaldi. Ancak 1929'da patlak veren ekonomik kriz tüm dengeleri değiştirdi.

PART1
PART2 PART3

Kıyamet: Hitler'in Yükselişi: Lider
1933 yılında Nazi diktatörlüğü tüm Almanya'yı kontrolü altına almıştı. Hitler artık "Führer"di ve savaş hazırlığı yapıyordu.

PART1 PART2 PART3

Etiketler:

0 Yorum:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa